Microsoft heeft deze week een update uitgebracht voor de in Windows 8.1 ingebouwde VPN-client van Juniper en adviseert alle gebruikers de patch te installeren, ook als ze de software niet gebruiken. Windows 8.1 en RT 8.1 beschikken over de Juniper Networks Windows In-Box Junos Pulse Client.

Via de software kan er een VPN-verbinding worden opgezet. Een VPN laat gebruikers op een beveiligde manier verbinding met computers of netwerken maken. In de client van Juniper zijn verschillende kwetsbaarheden ontdekt, waardoor een aanvaller verschillende aanvallen kan uitvoeren, waaronder de Freak-aanval. Een aanvaller kan de verbinding in dit geval naar een zwakke encryptie downgraden.

Vervolgens kan deze encryptie worden aangevallen en de inhoud van het beveiligde verkeer worden bekeken. Om de aanval uit te voeren zou een aanvaller het slachtoffer verbinding met een speciaal geprepareerde VPN-server moeten laten maken, aldus Microsoft. De softwaregigant publiceerde de advisory voor de kwetsbaarheid op 5 mei. Op 9 juni verscheen de update voor de gevonden kwetsbaarheden. Daarbij krijgen nu alle Windows 8.1-gebruikers het advies die te installeren, ook als ze de software niet gebruiken, aangezien het een standaardonderdeel van het besturingssysteem is.

bron: https://www.security.nl/posting/431740/Microsoft+adviseert+VPN-patch+voor+alle+Windows+8_1-gebruikers