randsomware

Ransomware is een chantagemethode op internet. Het werkt als een soort ‘gijzeling van de computer’. De computer wordt geblokkeerd en je kunt er niets meer mee. Het is malware (=schadelijke software) waarmee criminelen proberen om je ‘losgeld’ te laten betalen om er vanaf te komen.

Hoe ransomware werkt
Je kan deze malware oplopen door bijvoorbeeld op een advertentie op een website te klikken. De advertentie is dan besmet waardoor ook je computer direct besmet wordt. Je krijgt dan een scherm te zien die zegt dat je computer geblokkeerd wordt omdat je strafbare feiten zou hebben gepleegd (vaak namens de politie), zoals downloaden van illegale bestanden of het bekijken en downloaden van kinderporno. Om van je blokkade af te komen, moet je een voucher kopen en die code invullen in het vergrendelde scherm. Vaak een flink geldbedrag! Betaal dit niet, want ook al betaal je, je computer blijft geblokkeerd!

Ransomware verwijderen
Op de sites Waarschuwingsdienst.nl van het Nationaal CyberSecurity Centrum en www.fraudehelpdesk.nl/virus vind je informatie over hoe je het virus kunt verwijderen. Je kan je daar ook gratis abonneren op waarschuwingen en nieuws met betrekking tot ransomware.

Zorg dat je computer goed beveiligd is.
Download en installeer de benodigde updates.

Maak gebruik van een virusscanner, firewall, anti-spyware, advertentieblockers (apps die advertenties tegenhouden die mogelijk een virus bevatten) en veilige websites.

Gebruik een goed wachtwoord van minimaal 8 tekens, met hoofdletters en kleine letters, cijfers en symbolen als een vraagteken of uitroepteken erin.

Maak een back-up van jouw documenten, klik niet op onverwachte linkjes en geef nooit jouw inlog- of pincode af.

Toch per ongelijk een virus op je computer of hulp nodig bij een virus scanner of wachtwoord aanpassen wij komen je graag helpen.