Het lekkere weer staat weer voor de deur, dus mensen verplaatsen naar de tuin. Mensen nemen dan ook vaak hun laptop, smartphone of tablet mee de tuin in, om te ontdekken dat de verbinding slecht is en vaak weg valt. Om het probleem op te lossen, moet je eerst kijken waar het probleem ligt voordat je het probleem op gaat lossen. En vaak is de oplossing gemakkelijker dan je denkt, waardoor je mogelijk geld bespaard.

  • De lokatie van je router

Meeste routers staan in de meterkast van het huis. Logisch, want in veel van deze huishoudens komt de verbinding voor het internet via de meterkast het huis binnen. Maar de meterkast is ook gelijk de meest ongeschikte lokatie voor je router, gezien de meterkast bijna altijd bij de voordeur is. Je voortuin zal hierdoor heel goed bereik hebben, terwijl de achterzijde en de hoger gelegen verdiepingen problemen krijgen met verbinden.

  • Het verkeerd gebruiken van een repeater

Het lijkt de ideale oplossing voor het oplossen van wifi problemen. Maar een draadloze repeater wordt heel vaak verkeerd aangesloten. Het is niet zo dat een repeater simpelweg in het stopcontact gestoken moet worden en deze dan gelijk functioneert. Voor gebruik dient de repeater eerst ingesteld te worden met de bijgeleverde instructies. Ook wordt de repeater vaak op de verkeerde plek geplaatst: je plaatst de repeater waar het bereik nog voldoende is, niet waar het bereik slecht is. De repeater zal het goede signaal dan opnieuw uitzenden. De repeater plaatsen waar het bereik slecht is nutteloos, omdat het slechte signaal dan opnieuw uitgezonden wordt.

  • Stoorzenders

De techniek achter wifi werkt op 2,4 GHz en op 5 GHz. Het meest gebruikte 2,4 GHz is een frequentie die niet alleen gebruikt wordt door routers, maar ook door draadloze huistelefoons (DECT telefoons), bluetooth verbindingen, auto alarmen, op afstand bestuurbare apparaten/drones en zelf magnetrons. Door overlappingen in het spectrum kunnen botsingen ontstaan op de golflengte, wat niet goed is voor je internet verbinding,

  • Een verstopt netwerk

Omdat bijna ieder huishouden een wifi netwerk heeft op 2,4 GHz, kunnen deze netwerken elkaar gaan storen. Zie het als een snelweg: hoe meer auto’s op de weg en hoe meer auto’s in dezelfde baan, hoe groter de kans op botsingen. Nu zal het probleem zich vaker voor doen in flats en rijtjeshuizen, omdat hier meer huishoudens zijn en dus meer draadloze netwerken. Oplossingen voor dit probleem zijn over overschakelen op een ander kanaal (wat een kleine frequentiewijziging teweeg brengt en zo minder kans op botsingen ontstaan) of overstappen op de 5GHz frequentie.

  • Te goede huizen

De afgelopen jaren zijn de technieken en materialen voor woningbouw aanzienlijk verandert ten opzichte van bijvoorbeeld de jaren 60. De materialen en technieken zijn echter niet zo wifi vriendelijk. Gewapend beton, waarbij dikke betonlagen worden versterkt met een web van staal, laten maar weinig wifisignalen door, zeker met de enorme diktes waarmee de aannemers tegenwoordig werken. Een huis is dan te goed geisoleerd of te stevig gebouwd voor wifi.

Problemen zijn er natuurlijk om opgelost te worden. Voor advies op maat en een passende oplossing voor jouw probleem kun je altijd contact met ons opnemen.