Zo achterhaal je het wifi-wachtwoord in Windows 7 en hoger.

Waar heb ik het WiFi wachtwoord ook al weer opgeschreven? Wie kent het niet, veelal heeft de provider het ingesteld voor jou en je hebt het één keer ingevoerd heel lang geleden. Nu heb je een nieuw apparaat gekocht en moet je het wachtwoord weer invoeren. Natuurlijk kun je ook in de beheerpagina van het modem het wachtwoord uitlezen, maar dat kan ook in Windows 7 en hoger.

Er is als alternatief ook nog software beschikbaar om een ingevuld wachtwoord te achterhalen. Een wachtwoord wordt standaard getoond als puntjes of sterretjes. Het aantal sterretjes is soms een verwijzing naar het aantal karakters, maar ook niet altijd.

wwkwijt1-300x69

In Windows 7 kun je via het configuratiescherm (Start – Configuratiescherm) het netwerkcentrum starten, waarna je kunt kiezen om draadloze netwerken te beheren. In de categorie weergave klik je binnen het kopje Netwerk en Internet op Netwerkstatus- en taken weergeven. Je krijgt dan een overzicht te zien van alle draadloze netwerken waarmee je een verbinding mee hebt gemaakt. In het menu (klik met de rechtermuisknop op de naam van het gewenste netwerk) kun je kiezen voor Eigenschappen. Ook kun je hier op de naam dubbelklikken, waarna de eigenschappen worden getoond. In Windows 8 open je ook het Netwerkcentrum zoals hierboven beschreven. Hier worden de actieve netwerken weergegeven en als je op WiFi klikt, wordt de Status van Wi-Fi getoond. Klik hier op de knop Eigenschappen van draadloos netwerk en kies voor het tabblad Beveiliging.

wwkwijt2-231x300

In het tabblad Beveiliging kun je vervolgens de gevraagde gegevens inzien. Als je nu het vinkje plaatst in het keuzevakje Tekens weergeven, wordt het wachtwoord getoond. Vergeet niet deze optie weer uit te schakelen, anders kunnen anderen het wachtwoord ook zien.