Wifi-netwerken van klanten van KPN, Ziggo, Tele2 en andere providers zijn makkelijk te kraken. Dat hebben onderzoekers van de Radboud Universiteit aangetoond. De wachtwoorden van netwerken zijn simpel ‘uit te rekenen’. Het gaat om wifi-netwerken waarvan het wachtwoord niet is aangepast bij de installatie, schrijft Nieuwsuur.

Providers geven iedere router een eigen naam (SSID) en wachtwoord mee. Met de naam kun je het wifi-netwerk vinden in de lijst met beschikbare netwerken op je telefoon of computer. Het wachtwoord is een variant van die naam en die kunnen de onderzoekers gemakkelijk achterhalen: “Als de wifi-naam bijvoorbeeld aanbieder1234 is, dan husselen ze die door elkaar en maken daar dan simpel gezegd aanbieder4321 van”, zegt onderzoeker Roel Verdult.

Dit nodigt echt uit tot misbruik.

Carlo Meijer, Radboud Universiteit

De onderzoekers hebben het probleem een half jaar geleden aan de providers gemeld, die toen hun klanten voor het probleem hebben gewaarschuwd. De klanten wordt aangeraden om hun wifi-wachtwoord aan te passen, maar doen dat niet. “En soms schiet de router na een aanpassing van de provider terug naar de fabrieksinstellingen en dus naar het onveilige wachtwoord”, zegt Verdult. Volgens de onderzoekers lopen op deze manier honderdduizenden, misschien zelfs miljoenen wifi-netwerken gevaar.

Eenmaal verbonden met een wifi-netwerk, kunnen hackers malware installeren en zo meekijken op pc’s. “We kunnen zien wat mensen op het internet doen en e-mails die langskomen inzien. Ook kunnen we computers op die manier overnemen en daar alles mee doen. Ik zou zo 1000 euro van je kunnen overmaken”, zegt onderzoeker Carlo Meijer.

Naast computers hebben de hackers ook toegang tot andere apparaten die aan het netwerk zijn verbonden, zoals beveiligingscamera’s. “Die beelden zijn te manipuleren, of de camera kan worden uitgezet. Dieven hebben dan vrij spel”, zegt Meijer.

Als er illegale dingen worden gedownload, kan de politie zomaar bij je op de stoep staan.

Roel Verdult, Radboud-onderzoeker

Mensen met een standaard wifi-wachtwoord lopen dus het risico dat hun internetverbinding wordt misbruikt door criminelen: “Als er illegale dingen worden gedownload zoals kinderporno en er wordt geconstateerd dat dat is gedaan via jouw internetverbinding, dan kan de politie zomaar bij jou op de stoep staan”, waarschuwt Verdult.

Brancheorganisatie Nederland ICT roept klanten op om hun standaard wifi-wachtwoord te wijzigen: “De consument moet zich er bewust van zijn, zodat we het probleem zoveel mogelijk beperken.”

Bron: nos